Femern A/S
HomeOver onsNieuwsBosch Beton werkt samen met FLC voor Fehmarnbelt-project

Bosch Beton werkt samen met FLC voor Fehmarnbelt-project

De Fehmarnbelt-verbinding is een van de grootte infrastructuurprojecten van Europa die een kortere weg tussen Denemarken en Duitsland mogelijk gaat maken. Er wordt een 18 kilometer lange tunnel aangelegd waar zowel een snelweg als spoorlijn in komt te liggen. Voor het leveren van de betonnen barriers heeft aannemer Fehmarn Link Contractors (FLC) Bosch Beton gekozen.

14 mei 2024

Uitdagend project

De Fehmarnbelt tunnel zal vanaf 2029 het Duitse eiland Fehmarn en het Deense eiland Lolland verbinden om zo een snellere en veiligere verbinding tussen Scandinavië en Europa mogelijk te maken. Drie aannemersconsortia, Fehmarn Belt Contractors (FBC), Fehmarn Link Contractors (FLC) en Femern Systems Contractors (FSC) zijn verantwoordelijk voor dit project. De tunnel wordt opgebouwd uit 89 voorgefabriceerde betonnen elementen die op een diepte tot 40 meter onder de zeebodem geplaatst worden. Daarmee wordt deze tunnel ’s werelds langste afgezonken tunnel en wordt de reistijd tussen de Duitse en Deense kust verkort tot tien minuten met de auto en zeven minuten met de trein.

De partijen

FLC is verantwoordelijk voor de bouw van de Fehmarnbelt tunnel, de portaalgebouwen aan weerszijden van de tunnel en de fabriek die de tunnelelementen gaat voorzien. FLC is een samenwerking tussen VINCI Construction Grands Projets (Frankrijk), Aarsleff (Denemarken), Max Bögl Stiftung & CO KG (Duitsland), BAM Infra & International (Nederland), Wayss & Freytag Ingenieurbau (Duitsland), Solétanche-Bachy International (Frankrijk), CFE (België) en Dredging International (België).

Duurzame barriers

Voor de realisering van deze tunnel gaat Bosch Beton de barriers leveren; deze functioneren als bescherming van de muur en zullen langs de twee rijstroken in de tunnel worden geplaatst. De engineering afdelingen hebben de barriers speciaal voor dit project ontworpen en Bosch Beton gaat in totaal 72 kilometer van deze barriers leveren voor dit bijzondere project. De aannemer FLC heeft besloten om met onze keerwanden te werken vanwege een van de belangrijke pijlers in het ontwerp van de tunnel; de veiligheid van de tunnelgebruikers. Om hun veiligheid te garanderen, moeten de barriers voldoen aan hoge technische specificaties en wij zijn in staat om hieraan te voldoen vanwege onze mogelijkheid om aangepaste betonmixontwerpen aan te bieden.

Wij als Bosch Beton zijn trots om deel uit te maken van dit grootschalige project en de samenwerking aan te gaan met deze gerenommeerde partijen, waarin de Nederlandse kracht naar boven komt. Het voelt als een beloning voor onze duurzame inspanningen en motiveert ons om hierin door te gaan.