Bosch Beton - Duurzame perronwanden op NS-station Soestdijk
HomeBosch Beton voorziet de toekomst

Bosch Beton voorziet de toekomst

Betonproducent eet de oude fabriek op

12 oktober 2021

Bosch Beton heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Dit is alleen maar toegenomen na de ingebruikname van de nieuwe fabriek en de daarop volgende overname in 2019. Maar ook met het oog op de toekomst, de volgende generatie. Want vandaag moet je nadenken over morgen. Hoe bedrijft Bosch Beton duurzaamheid in de praktijk?


Building a solid future

Als we willen blijven bestaan en willen meebouwen aan de toekomst dan moet je daar vandaag over nadenken. Nu moet de duurzaamheidstransitie plaatsvinden. Beton is een betrouwbaar bouwmiddel, maar de grondstoffen zijn eindig. Daarom blijven we innoveren, ontwikkelen en verduurzamen om een kwalitatief goed en duurzaam product te kunnen blijven maken en te leveren. Als eerste keerwandproducent behaalde Bosch Beton het CSC Goud-certificaat. Dit certificaat geeft aan dat we onze betonproducten op een duurzame en verantwoorde manier produceren. Ons doel is een 100% circulaire productie van onze keerwanden.

Duurzaam en energieneutraal

Ideeën en initiatieven over duurzaamheid zijn er volop bij ons. Dit komt onder andere tot uiting in de state-of-the-art fabriek waarin Bosch Beton sinds juni 2019 is gevestigd. Voor de nieuwe fabriek bekeken we technieken om duurzaam en energieneutraal prefab te produceren. De productielocatie ademt één en al duurzaamheid. Zo hergebruiken we het regenwater in het productieproces. De ruim 18.000 zonnepanelen op het dak zorgen voor energie. Omdat we gebruik maken van duurzame materialen, installaties en gerecyclede producten kunnen we zeggen dat onze betonnen keerwand een duurzaam product is.

Circulaire biokeerwand

Vorig jaar zomer namen we de biokeerwand op in ons assortiment. Het idee voor deze keerwand ontstond in het Netwerk Beton van MVO Nederland waarbij Bosch Beton is aangesloten. In dit netwerk zetten meer dan twintig betonbedrijven zich in voor een duurzamere betonsector.

De biokeerwand keert de grond en biedt tevens planten en insecten de mogelijkheid hierin tot leven te komen. In tegenstelling tot andere betonnen wanden stimuleert de biokeerwand de snel teruglopende biodiversiteit in Nederland. Door te kiezen voor grondstoffen van hoge kwaliteit die herbruikbaar zijn na afbraak van de wand, is de wand volledig circulair. Het biokeerwandproject is onderdeel van het Maatschappelijk Programma Natuurlijk Kapitaal.
» Ontdek meer over de circulaire bio-keerwand

Duurzame perronwanden

Voor ProRail werken we samen met andere partners aan het project ‘Perrons op Norm’, waarvoor we duurzame keerwanden leveren. De speciale perronwand is qua vorm geoptimaliseerd en we maken gebruik van een nieuw duurzaam betonmengsel. De elementen zijn geheel volgens de nieuwste productspecificatie van ProRail KIWA-gecertificeerd. De wanden voldoen aan de benodigde MKI-waarde (Milieu Kosten Indicator), één van de redenen waarom voor Bosch Beton is gekozen. Omdat we de wanden produceren met een lengte van twee meter in plaats van één meter maken we efficiënter gebruik van de materialen én besparen we in transport. In 2021 vernieuwt ProRail zeventien stations van de ongeveer zeventig perrons die aan vervanging toe zijn.
» Lees meer over het ProRail-project

MKI-waarde op onze keerwanden

Als eerste keerwandleverancier in Nederland ontvingen we een geverifieerde Levenscyclusanalyse (LCA) op onze keerwanden. Samen met gecertificeerde instanties gecertificeerde instanties berekenden we hiervoor onze MKI-waarde. De MKI is een fictieve prijs die weergeeft welke kosten je zou moeten maken om negatieve milieu-invloeden van de productie van een product te compenseren. In de toekomst moeten projecten klimaatneutraal en circulair zijn uitgevoerd, zodat zij bijdragen aan een duurzame leefomgeving. Rijkswaterstaat bijvoorbeeld stuurt op lage MKI-waarden om zo de doelstelling te kunnen behalen om in 2030 klimaatneutraal te zijn en daarnaast een circulaire bouwsector te realiseren. Zo stimuleert zij de markt met duurzame innovaties te komen.
» Bekijk meer over de MKI-waarde op onze keerwanden

Opeten oude fabriek

De roots van Bosch Beton liggen in Kootwijkerbroek, op de Wesselseweg. Zo’n vijftig jaar lang produceerden we hier onze betonnen keerwanden. Vanaf deze plek vertrokken talloze vrachten met keerwanden naar binnen- en buitenland voor diverse agrarische en GWW-projecten. Met de ingebruikname van de nieuwe fabriek in Barneveld is de productie van de prefab keerwanden aanzienlijk toegenomen. De fundamenten van de oude fabriek hergebruiken we en verwerken we tot granulaat. Zo vormt de 20.000 ton aan puin nieuwe grondstof voor de productie van hoogwaardige betonnen keerwanden. En dit past weer geheel in de duurzaamheidsgedachte van Bosch Beton.
Het oude fabrieksterrein van zo’n twintig hectare krijgt bovendien een nieuwe functie: Zonnepark Branderwal met 75.000 zonnepanelen moet eind 2022 klaar zijn.
» Lees meer over het hergebruik van de oude fabriek

Tweede leven

Door innoveren, ontwikkelen en verduurzamen maken we een kwalitatief steeds beter product. Tegenwoordig kunnen we met minder materialen veel slankere en duurzamere wanden maken dan vijftig jaar geleden. Bosch Beton verwierf bekendheid met de flinke steunbeerwanden. Een enkele keer krijgen we een vraag naar deze robuuste wand van weleer. Niet zo gek, want destijds was deze wand de sterkste in de markt. Regelmatig komen we terug bij klanten die vragen om wanden te herplaatsen. Soms staan de wanden al ruim twintig jaar ergens in weer en wind maar hebben zij niets aan sterkte verloren. Dit bewijst dat de Bosch Beton keerwanden generaties lang mee kunnen. Onze vaste kraanpartners herplaatsen de wanden waarmee de oude wanden een tweede leven krijgen. Ook dit past helemaal in de denkwijze die we hebben over duurzaamheid.

Solide partner

We zien onze klanten als partners met wie we een duurzame en solide relatie aangaan die toekomstbestendig is. Dat houdt in dat we altijd een persoonlijk advies geven dat eerlijk en oprecht is. Alleen zo komen we samen met de klant tot de beste oplossing op maat.
Wilt u meer weten? Neem geheel vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs. We gaan graag met u in gesprek.