Bosch Beton Stadsbeek Enschede
HomeSamen in openbare ruimte

Samen in openbare ruimte

Vorm geven aan een duurzame omgeving voor iedereen. Hoe zorgen we voor een open en veilige openbare ruimte waarin we samen kunnen leven, wonen en werken?

2 augustus 2021

De openbare ruimte is misschien wel populairder dan ooit! De vakantieperiode is in volle gang maar we kunnen niet zo vrij onze gang gaan zoals we dat gewend zijn. De waardering voor de openbare ruimte is de laatste tijd behoorlijk toegenomen. Wandelen is misschien dankzij de Ommetje-app nog nooit zo populair en de fietsenverkoop behaalde een record! Met een gevulde broodtrommel en thermosfles in de (fiets)tas gaan we er op uit! Naar het bos, strand, park of plein.


Duurzame omgeving

Diverse specialisten en professionals houden zich al jaren bezig met vraagstukken over de openbare ruimte in grote en kleine steden, gemeenten en hun omgeving. En met de tijd spelen ontwikkelingen en veranderende inzichten een steeds grotere rol. Ontwikkelingen zoals gezondheid nu met COVID-19. Maar de recente beelden van wateroverlast waarbij straten (en woningen) onder water lopen bij hevige regenval staan ons nog bij. Inzichten en kennis over duurzaamheid, groen en biodiversiteit.

Allemaal goed en wel, de inrichting van een openbare ruimte is er niet zo maar. De inrichting van de openbare ruimte is een steeds groter wordende uitdaging. Naast genoemde ontwikkelingen en inzichten heb en krijg je te maken met zaken als veiligheid, toegankelijkheid, betrouwbaarheid. Want hoe richt je de ruimte in zodat deze ook nog leefbaar is met bijvoorbeeld de 1,5-meter-regel en toegankelijk is voor mindervaliden. Of het gebruik van duurzame materialen die jarenlang mee (moeten) kunnen en een stootje kunnen hebben.

Samen vorm geven

Steeds vaker is Bosch Beton betrokken bij projecten in openbare ruimte. Een mooi voorbeeld is de aanleg van Stadsbeek, waarmee gemeente Enschede de wateroverlast aanpakt in de wijken Pathmos en Stadsveld. In de nieuwe straat bepaalt de beek met bruggetjes het aanzicht en krijgt de omgeving een groener uiterlijk met meer bomen en planten. Bosch Beton werkte samen met Dura Vermeer aan dit project waarvoor wij de keerwanden van 150, 135 en 130 cm hoogte leverden inclusief duikerelementen bij de overgangen.
Iets soortgelijks deden wij al eerder in buurtpark ‘t Groeske in gemeente Groesbeek. De herinrichting van het park was nodig vanwege de overlast van het overtollige regenwater. Dankzij het vernieuwde park vloeit dit regenwater nu weg naar ’t Groeske in het buitengebied. Onze keerwanden omlijnen het park en kregen een cortenstaal bekleding.
In Houten is midden in de nieuwe woonwijk De Kiem een terp gerealiseerd die dienst doet als uitkijkpunt over de wijk. Bovenop de terp maakte de ontwerper met onze L- en LR-keerwanden een kruis die – nu de beplanting volop in groei en bloei is – een geliefde plek is voor vlinders en andere insecten.
In het ontwerp van het nieuwe innamepompstation Bergsche Maas, gelegen in een zogenoemd Natura-2000-gebied in het Nationaal Park De Bieschbosch, is bij het ontwerp rekening gehouden met duurzaamheid en de natuurlijke omgeving. Bosch Beton leverde speciale keerwanden voor het terrein rond het innamestation. Een aantal van de anders geheel gladde keerwanden kreeg een structuur en gaten waarin zwaluwen zich kunnen nestelen.
In het centrum van Genemuiden is de openbare ruimte voor The Read Shop toegankelijker gemaakt voor mindervaliden. Onze radius keerwanden zijn hier ingezet in combinatie met vaste hoekoplossingen en standaard rechte keerwanden van vier meter lang. Vervolgens kregen de wanden een antraciet kleur.

Oplossing op maat

Om tot de juiste toepassing te komen, gaan we in contact met onze klant. We verdiepen ons in de vraag en denken mee met de klant om een goed en eerlijk advies uit te brengen. De Afdeling Engineering tekent en modelleert de gewenste keerwanden in BIM. Zo komen we samen tot de oplossing op maat voor die specifieke situatie. Meer weten? Neem geheel vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs. We gaan graag in gesprek voor een oplossing op maat voor uw situatie.

Ontmoet ons op Vakbeurs Openbare Ruimte

Bosch Beton is woensdag 5 en donderdag 6 oktober 2022 aanwezig op Vakbeurs Openbare Ruimte in de Jaarbeurs, standnummer 4.5.22.