Bosch Beton - Station Bussum Zuid grondkering met keerwanden
HomeOver onsNieuwsBosch Beton werkt samen met Dura Vermeer aan ProRail-project ‘Perrons op Norm’

Bosch Beton werkt samen met Dura Vermeer aan ProRail-project ‘Perrons op Norm’

Bosch Beton werkt in Nederland samen met bouwbedrijf Dura Vermeer Infra Regionale Projecten aan het project ‘Perrons op Norm’ (PON) van spoorwegbeheerder ProRail, waarvoor wij keerwanden gaan leveren.

7 december 2020

Doel van dit project is onder andere om perrons in Nederland aan te passen aan gelijke perronhoogte zodat mindervalide reizigers zelfstandig met de trein kunnen reizen. ‘Perrons op Norm’ is het grootste stationscontract van ProRail en is gegund aan vier bouwbedrijven.

Duurzame samenwerking

Dura Vermeer benaderde Bosch Beton voor de keerwanden in dit project. Wij hebben hierover met hun meegedacht en berekeningen gemaakt. Speciaal voor dit project optimaliseerden wij de perronwand en stelden een nieuw duurzaam betonmengsel samen. Bosch Beton produceert de wanden in de innovatieve state-of-the-art fabriek in Barneveld. De elementen zijn geheel volgens de nieuwste productspecificatie van ProRail KIWA-gecertificeerd. Qua vorm zijn de wanden geoptimaliseerd en voldoen aan de benodigde MKI waarde. Normaal gesproken is de standaard lengte van de perronwanden één meter. Wij produceren de wanden met een lengte van twee meter, wat een efficiënter gebruik van de materialen betekent en een besparing in transport.
Deze samenwerking sluit mooi aan bij de duurzame ambitie van Dura Vermeer ‘Uitstoot op 0’, waarmee zij in 2030 95% van hun CO2–uitstoot gereduceerd willen hebben. Ook Bosch Beton heeft duurzaamheid en innovatie hoog op de agenda staan. Wij leveren een kwalitatief goed en duurzaam product en werken toe naar een 100% circulaire productie van onze keerwanden in de toekomst. Eerder werkten wij al met Dura Vermeer samen aan het project station Chèvremont in Kerkrade.

MKI waarde

ProRail stimuleerde in de aanbesteding om zoveel mogelijk gebruik te maken van duurzaam beton. Die partijen die hieraan het beste voldeden, kregen de gunning van de aanbesteding. Bosch Beton beschikt als eerste keerwandleverancier in Nederland over een geverifieerde Levenscyclusanalyse (LCA) op haar keerwanden. Hiervoor lieten wij als duurzame leverancier onze MKI-waarde (Milieu Kosten Indicator) berekenen door extern gecertificeerde instanties. De gunning van het ProRail-project aan Dura Vermeer is dan ook mede dankzij onze MKI waarde ontvangen.

Raamcontract

Het project van ProRail ‘Perrons op Norm’ is hun grootste stationscontract. Bijna alle perrons die aan vervanging toe zijn (ongeveer zeventig), vallen nu onder één raamcontract. Met deze nieuwe aanpak kan het project zo efficiënt mogelijk worden uitgevoerd en blijft de hinder voor reizigers tot een minimum beperkt. Door het meerjarig contracteren van vaste partijen hoopt ProRail innovaties van product- en projecttoepassingen sneller te kunnen ontwikkelen en te realiseren. Dura Vermeer werd eerste in de aanbesteding en mag daardoor het grootste deel van de omzet van het raamcontract gaan uitvoeren.

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit project of over andere spoorprojecten? Neem dan contact op met één van onze GWW-adviseurs.

Hieronder enkele spoorgerelateerde projecten die wij eerder uitvoerden.