Bosch Beton - Bergsche Maas: een speciaal project in de Biesbosch
HomeProjectenBergsche Maas: speciaal project in de Biesbosch

Bergsche Maas: speciaal project in de Biesbosch

Een bijzonder project in het Nederlands Nationaal Park De Biesbosch, waar Bosch Beton voor het nieuwe innamepompstation Bergsche Maas diverse keerwanden heeft geleverd, waaronder structuurwanden voor nestelende zwaluwen.

In opdracht van G. van der Ven B.V. Aannemingsbedrijf leverde Bosch Beton speciale keerwanden voor het terrein rond het nieuwe innamepompstation Bergsche Maas. Het innamepompstation is gelegen in het Nationaal Park De Biesbosch (9.640 hectare). Het water uit de Maas is een belangrijke bron om drink- en industriewater te maken.

Zwaluwen en structuur

Voor dit bijzondere project vroeg Van der Ven ons om keerwanden te leveren conform het bestek. Alleen voor de uiteindelijke structuur op de wanden stelden we een ander ontwerp voor, waar ze meteen enthousiast over waren. In deze opdracht zijn diverse Bosch Beton-producten toegepast.

Zo hebben we een aantal standaard keerwanden tot 1,50 meter hoog geleverd. Over een lengte van ongeveer 265 meter leverden we keerwanden van 2,50 meter hoog voorzien van een structuur. Zwaluwen nestelen graag in dit natuurgebied. Daarom zijn in ongeveer de helft van de structuurwanden zgn. zwaluwgaten aangebracht, waarin deze trekvogels kunnen nestelen. Vrij snel na de plaatsing namen de eerste zwaluwen er al hun intrek in!

Naast de keerwanden plaatsten we ook diverse deksloven, trapelementen, voorzetwanden en stootplaten. In juli 2020 leverden we de eerste standaard keerwanden, gevolgd door de structuurwanden en andere speciale elementen eind 2020. De laatste leveringen gingen begin 2021 naar het project in De Biesbosch.

Grootste innamepompstation

Het oude innamepompstation dateerde uit 1973 en was aan vervanging toe. Het waterwinningbedrijf Brabantse Biesbosch gaf Evides Waterbedrijf de opdracht om een nieuw waterinnamepompstation aan de Bergsche Maas te realiseren. Royal HaskoningDHV maakte samen met Molenaar&Bol&VanDillen Architecten (Buro Kade) het ontwerp voor het nieuwe pompstation. Het doel erachter was om voorbereid te zijn op de toenemende vraag naar drink- en industriewater, en om de pompcapaciteit aanzienlijk te vergroten. Hiermee zijn de zoetwatervoorraden als bron voor de drinkwatervoorziening gegarandeerd voor het overgrote deel van Zuidwest-Nederland. Dit nieuwe innamestation is het grootste in Nederland voor de inname van rivierwater.

Natuur

Het pompstation Bergsche Maas bevindt zich in een zogenaamd Natura-2000-gebied. Om deze reden moest het nieuwe innamepompstation qua ontwerp dus passen in het rivieren- en dijkenlandschap. In het ontwerp is rekening gehouden met duurzaamheid en de natuurlijke omgeving. Aan de voorzijde wekken zonnepanelen (200 m2) een deel van de benodigde energie op. Nu de bouw klaar is, ontstaat een hogere natuurwaarde voor flora, fauna en biodiversiteit.

‘Een prettige open samenwerking in het ontwerp en voorbereidingstraject, met een mooi eindresultaat van de geleverde elementen.” Martijn Struijk – Aannemingsbedrijf G. van der Ven.

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit project of over welke oplossingen op maat wij kunnen bieden met onze keerwanden voor grond en tuin? Neem dan vrijblijvend contact op met onze adviseurs.