Geluidsscherm langs de A16 en N3 - Beeld: Heijmans
HomeProjectenDuurzame geluidsschermen aan de A16 en N3

Duurzame geluidsschermen aan de A16 en N3

Om de in Dordrecht gelegen nieuwbouwwijk Amstelwijck zoveel mogelijk te ontlasten van verkeergeluiden, realiseerde Heijmans Infra BV in opdracht van Gemeente Dordrecht en onder begeleiding van Ingenieurs Bureau Drechtsteden duurzame geluidsschermen langs de A16 en N3. De ballast van deze geluidsschermen bestaat uit speciaal geconstrueerde keerwanden. Bosch Beton engineerde een unieke prefabconstructie waarmee Heijmans dit project mede kon realiseren.

Geluidshinder tegengaan

Aan de rand van de gemeente Dordrecht is afgelopen jaren de  nieuwe populaire woonwijk Amstelwijck in aanbouw. Goede bereikbaarheid en de toegang tot de historische binnenstad en nationaal park De Biesbosch dragen bij aan het unieke karakter van deze woonwijk. Om deze woonwijk te beschermen voor het geluid van de snelweg, provinciale weg en het spoor, was de toepassing van geluidsschermen noodzakelijk. Duurzaamheid was daarbij één van de kernpunten van dit project. Vanwege de complexiteit heeft Heijmans Bosch Beton benaderd om mee te denken in een ballastconstructie met behulp van keerwanden. Heijmans slaagde er uiteindelijk in om met de bouwtechnische oplossing die Bosch Beton voor hen berekend had dé passende oplossing voor de gemeente Dordrecht te creëren.

Duurzame constructie

Eén van de pijlers van dit project, was dat bij de bouw van de geluidsschermen, de vrijgekomen grond binnen het project zelf hergebruikt moest worden. Tevens werd er een slim irrigatiesysteem toegepast, waardoor er ook in droge periodes de beplanting alsnog levendig kan blijven. Groenzekerheid dus. Doordat de vrijgekomen grond rechtstreeks in de geluidsschermen hergebruikt kon worden, konden veel transportbewegingen bespaard worden en werd ook op dit vlak een flinke bijdrage gedaan aan de duurzaamheid van het project. Bosch Beton kon tevens een levensduurborging afgeven, waarmee ook de keerwandconstructie zelf garant staat voor een duurzame oplossing voor de lange termijn.

Keerwand specials

Door de impact van verschillende belastingen op de gehele geluidsscherm constructie, ontwierp Bosch Beton in opdracht van Heijmans special keerwanden die aan de gestelde eisen kon voldoen. In totaal werden meer dan 1000 keerwand elementen gebruikt voor dit project, variërend van 75 tot 150 cm hoogte. Ook werden er diverse keerwand hoekelementen in het ontwerp meegenomen, om zo op een eenvoudige manier de vereiste nooduitgangen te kunnen maken. Door de custom made keerwanden met onder andere aangepaste hak- en voetlengtes, ontstond er een keerwandconstructie die constructief de juiste oplossing bood. Ook hierin kwam het duurzame aspect nadrukkelijk aan de orde, want de keerwanden werden geproduceerd met een duurzamere betonreceptuur, waarbij het aandeel cement aanzienlijk verminderd was.

Ontzorging en samenwerking als basis

Heijmans koos voor Bosch Beton als leverancier vanwege de ontzorging die geboden kon worden in het geluidsschermen project. De eigen engineeringsafdeling van Bosch Beton dacht van A tot Z mee bij het construeren van de ballastoplossing voor de geluidsschermen. De flexibiliteit voor het produceren van specials en de daarbij behorende snelle levertijd, gaven hierbij de doorslag. Ook de levering en plaatsing van de keerwanden nam Bosch Beton grotendeels voor haar rekening. Door de omvang van het project, werd er een bouwstroom van 10 weken voor dit project gehanteerd, waarbij de bouwtijd geborgd konden worden en men ervoor zorgde dat de leveringen just-in-time plaatsvonden.

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit project of over welke oplossingen op maat wij kunnen bieden met onze keerwanden voor toepassingen zoals weg & verkeer? Neem dan vrijblijvend contact op met onze adviseurs.