Bosch Beton ontvangt BREEAM-NL Outstanding certificaat
HomeOver onsNieuwsBosch Beton ontvangt certificaat BREEAM-NL ‘Outstanding’

Bosch Beton ontvangt certificaat BREEAM-NL ‘Outstanding’

Bosch Beton ontving op vrijdag 11 december 2020 officieel het hoogst haalbare 5 sterren certificaat BREEAM-NL Outstanding voor de state-of-the-art fabriek in Barneveld. Op de scores voor Energie, Water en Afval kregen wij de maximale score van 100%.

14 december 2020

In totaal is de overall score op het oplevercertificaat 87,59%. De zgn. exemplary performances (buitengewone prestaties) leidden tot de hoogst haalbare kwalificatie ‘Outstanding’. Wereldwijd haalt maar 3% van het vastgoed dit niveau.

De uitreiking vond uiteraard plaats in het pand waar alles om draait. Simon Hogenstijn, assessor bij W4Y adviseurs, reikte het certificaat officieel uit aan Gerard van den Bosch, mede-eigenaar Bosch Beton. Olaf Buter, managing director bij Adamas Groep als BREEAM-expert, en Nicole van Est, werkvoorbereider bij Van Mourik Bouw B.V. verantwoordelijk voor BREEAM vanuit de aannemer, waren getuige van de uitreiking. ‘Een terechte erkenning voor de innovatieve ideeën van Bosch beton. Een Outstanding Performance betekent niet alleen hoog scoren op de vele kanten van duurzaamheid en gezondheid. Maar ook de wereld laten zien dat je een innovator bent en wel degelijk de bedrijfsvoering kunt aanpassen aan de klimaateisen van vandaag. Een meer dan terechte score wat de nieuwe generatie binnen Bosch Beton met trots verder zal uitdragen in de betonbranche’, aldus Olaf Buter.

Uitreiking BREEAM Outstanding certificaat aan Bosch Beton.
(vlnr: Olaf Buter, managing director bij Adamas Groep, Gerard van den Bosch, mede-eigenaar Bosch Beton, Simon Hogenstijn, adviseur bij W4Y adviseurs, en Nicole van Est, werkvoorbereider bij Van Mourik Bouw B.V.)

Duurzaamheid

Bosch Beton loopt voorop in duurzaamheid. Duurzaamheid staat binnen onze bedrijfsstrategie centraal. Als eerste keerwandproducent ontvingen wij het internationale Concrete Sustainability Council (CSC) Goud certificaat voor een duurzame betonproductie. Met de bouw van de nieuwe fabriek vorig jaar gingen wij hierin nog verder. De fabriek is volgens BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) gebouwd op het hoogste niveau ‘Outstanding’. Voor deze certificering wordt gekeken naar diverse duurzaamheidsaspecten, zoals energie, waterverbruik, materiaalgebruik en de omgang met afval en vervuiling. Met name het grote waterbassin van 2.100 m3 maakte daarbij veel indruk door de capaciteit en de multifunctionele toepassing. In het bassin vangen wij het regenwater op en hergebruiken wij in het productieproces. Hierdoor is er geen kraanwater nodig en is ons beton nog klimaatneutraler. Op Energie, Water en Afval kregen wij een 100%-score.

MKI

Een belangrijke vervolgstap in onze duurzaamheidambities is de ontvangst van een geverifieerde Levenscyclusanalyse (LCA) op onze keerwanden als eerste keerwandleverancier in Nederland. Door extern gecertificeerde instanties lieten wij hiervoor onze MKI-waarde (Milieu Kosten Indicator) berekenen. Hiermee zijn wij de eerste in de branche die een LCA in bezit heeft en hopen hiermee een duurzamere standaard neer te kunnen leggen.
Een project waarin onze MKI waarde een grote rol speelde bij de gunning is de samenwerking met Dura Vermeer aan het ProRail-project ‘Perrons op Norm’.