HomeProjectenCementvrije keerwanden voor Zonnepark Branderwal

Cementvrije keerwanden voor Zonnepark Branderwal

Zonnepark Branderwal heeft de primeur om als een van de eerste klanten in Nederland een keerwandoplossing in gebruik te nemen die volledig cementvrij is. Bosch Beton produceerde en plaatste deze unieke grondkering op het voormalige terrein van de betonfabrikant, dat inmiddels is omgedoopt tot een locatie waar een zeer innovatief zonnepark wordt gerealiseerd.

Van fabrieksterrein naar zonnepark

In Kootwijkerbroek is op het voormalige fabrieksterrein van Bosch Beton een serie van de eerste volledig cementvrije keerwanden geplaatst. Deze worden ingezet om het inkoopstation van het zonnepark op een natuurlijke wijze te verwerken in de groene omwalling van het park. De eerste proeven naar cementvrije beton vonden plaats in het laboratorium van Bosch Beton, toen nog op de oude fabriekslocatie in Kootwijkerbroek. In 2019 is Bosch Beton verhuisd naar Barneveld en is de oude fabriekslocatie in het teken komen te staan van duurzaamheid en de energietransitie. In de afgelopen jaren is de voormalige fabriek in letterlijke zin opgegeten door, bij de ontmanteling van de oude fabriek, het vrijgekomen beton te recyclen. Het laatste daarbij vrijgekomen betongranulaat is onlangs verbruikt voor de productie van nieuwe keerwanden. Daarmee is de cirkel weer rond.

Geopolymeer beton

De cementvrije techniek, waarbij een zogenaamd geopolymeerbeton geproduceerd wordt, is inmiddels zover ontwikkeld om toegepast te kunnen worden in de eerste projecten. Het ontwikkeltraject vergt tijd om de constructieve eigenschappen en kwaliteitskenmerken van deze beton langdurig en nauwgezet te kunnen monitoren. Bosch Beton heeft hiervoor een stappenplan ontwikkeld en is begin dit jaar begonnen met de levering van keerwanden met nieuwe betonrecepturen. Bij de bouw van de grondkering voor Zonnepark Branderwal zijn L-elementen met HAK gebruikt waarbij, naast de cementvrije, ook een aantal exemplaren met het zogeheten hybride mengsel geproduceerd zijn. Bij deze laatste keerwanden is het aandeel cement met minstens 60% gereduceerd.

Energietransitie

Zonnepark Branderwal wordt op dit moment aangelegd en is eind 2023 operationeel. Het zonnepark voorziet straks ca. 7000 huishoudens van groene stroom. Maar ook de verbinding met industrieterrein Harselaar en daarmee de locatie van Bosch Beton, is reeds aangelegd. De duurzame ambitie van Energeion om ook cementvrije beton toe te passen in dit project komt bijzonder mooi tot zijn recht en mag gezien worden als een mijlpaal. Zonnepark Branderwal draagt hierin natuurlijk graag haar (groene) steentje bij. Zonnepark Branderwal is onderdeel van Energeion waarin ook de ontwikkeling m.b.t. productie en opslag van groene stroom en waterstof plaatsvindt. Daarnaast draagt Energeion bij aan de ontwikkeling van een schonere luchtvaart d.m.v. onderzoek naar waterstof-elektrische drones en helikopters.

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit project of over welke oplossingen op maat wij kunnen bieden met onze keerwanden voor grond & tuin? Neem dan vrijblijvend contact op met onze adviseurs.