Bosch Beton - Hoogteverschil bij natuurbrug/ecoduct Clemens Cornielje over N302
HomeProjectenHoogteverschil bij natuurbrug Clemens Cornielje

Hoogteverschil bij natuurbrug

Provincie Gelderland investeert in zogenaamde ontsnipperingsmaatregelen om natuurgebieden beter met elkaar te verbinden. Die maatregelen zijn vooral bedoeld om diersoorten te helpen die het moeilijk hebben. Vlakbij Nieuw Milligen en Hoog Soeren realiseerde Van Spijker Infrabouw BV uit Meppel twee nieuwe natuurbruggen. Voor het ecoduct Clemens Cornielje leverde Bosch Beton de keerwanden.

Met de twee nieuwe natuurbruggen over de N302 en de N344 kunnen dieren makkelijker van het ene naar het andere natuurgebied. Voor de aanleg van de natuurbrug Clemens Cornielje over de N302 leverde Bosch Beton in totaal ongeveer 130 meter keerwanden, inclusief aansluitingen op de landhoofden en maatwerk zoals afschuiningen. De hoogten van de wanden verschillen van 1,25 tot 3 meter.

Duurzame oplossing

Voor dit project zijn onze L-keerwanden gebruikt. Het is een alternatief voor op het werk gestorte wanden. Met deze wanden is een duurzame constructie te maken om hoogteverschil op te vangen, zoals in dit project van toepassing was. Vanaf het begin dachten wij mee, inclusief over de bijbehorende tekeningen en samen kwamen wij tot een perfect passende oplossing.

Natuur verbonden

De twee natuurbruggen, waaronder Clemens Cornielje, zijn op 5 oktober 2020 in gebruik genomen. Hierdoor zijn de Noord- en Zuid-Veluwe weer met elkaar verbonden en kunnen dieren veilig heen en weer trekken in hun leefgebied. In totaal zijn er nu dertien ecoducten in Gelderland.

Mooi dat Bosch Beton aan dit project mocht bijdragen!

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit project of over welke oplossingen op maat wij kunnen bieden met onze keerwanden voor grondkering? Neem dan vrijblijvend contact op met onze adviseurs.