Bosch Beton - Keerwanden voor eerste duurzame schoolplein in Kortrijk (België)
HomeProjectenVan sober schoolplein tot eerste Zero Waste Schoolyard

Van sober schoolplein tot eerste Zero Waste Schoolyard

In Kortrijk is de eerste Zero Waste Schoolyard gerealiseerd bij de Sint-Amandsbasisschool Zuid. Elke vierkante meter van het schoolplein is optimaal benut. Voor dit bijzondere project mocht Bosch Beton diverse keerwanden leveren.

.

Zero Waste Schoolyard

De eerste Zero Waste Schoolyard in Vlaanderen is een unieke samenwerking tussen ouders en buurtbewoners. De sobere, geasfalteerde, 5.000 m2 grote speelplaats van de school onderging een ware metamorfose en is omgetoverd tot een groen park. Het schoolplein is er in eerste instantie voor de schoolkinderen, maar buiten de schooluren mag de buurt ook van het park gebruikmaken.
Het concept van het nieuwe schoolplein is doordacht, duurzaam en educatief. Zo is het oude asfalt hergebruikt en komt elke regendruppel die valt in een buffer terecht. Er is ruimte te over voor bomen, bloemen, planten, insecten en vlinders in het park, waardoor het voor iedereen aangenaam vertoeven is.

Ontwerp

Vier jaar geleden kregen de schoolkinderen een blanco blad mee naar huis, met de opdracht om een tekening te maken van hoe zij hun speelplaats willen zien. Met de input van de kinderen heeft de school een beroep gedaan op Green-YD Tuin- & Landschapsarchitectuur, die vervolgens een prachtig ontwerp voor het nieuwe schoolplein heeft gemaakt. In het ontwerp staan de kleuren blauw, grijs en groen centraal.

Inrichting

De speelplaats heeft een pannavoetbalveld, waar onze L-keerwanden van 1,25 en 1,50 hoogte zijn toegepast. Rondom staan Lhak-keerwanden van 1,75 meter hoog waarop zitbanken zijn gemonteerd. In de buitenklas zijn de Bosch Beton L-wanden van 1,75 en 2 meter hoogte toegepast in een perfect op maat gemaakte segmentboog. Voor een mooie aansluiting hebben we de keerwanden op maat gezaagd, onder de juiste graden op de kop. En om het totaalplaatje mooi af te werken, hebben we hier nog een aantal betonnen wanden geplaatst.

MKI

De levering en plaatsing van de wanden zijn snel verlopen. Het maatwerk is goed afgestemd op de wensen van onze klant. De uitzonderlijke MKI-waarde op de Bosch Beton-keerwanden was absoluut een meerwaarde voor het hele project.

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit project of over welke oplossingen op maat wij kunnen bieden met onze keerwanden voor grond en tuin? Neem dan vrijblijvend contact op met onze adviseurs.