Bosch Beton ondertekent samenwerkingsovereenkomst met ProRail voor duurzame keerwanden
HomeOver onsNieuwsBosch Beton tekent samenwerkingsovereenkomst met ProRail

Bosch Beton tekent samenwerkingsovereenkomst met ProRail

Vrijdag 12 november jl. tekende Bosch Beton een samenwerkingsovereenkomst met ProRail voor de proeftuin duurzame keerwanden. Doel van dit nieuwe innovatiepartnerschap is om samen met partijen in de markt keerwanden langs de perrons duurzamer te maken.

19 november 2021

Aanbesteding

Voor dit partnerschap schreef Bosch Beton in op de aanbesteding van ProRail. De huidige betonnen keerwanden langs het spoor hebben een vrij hoge CO2-footprint. Doel van het innovatiepartnerschap is om te kijken naar een duurzamer materiaal voor de productie van de keerwanden met een zo laag mogelijke MKI-waarde zonder dat dit gevolgen heeft voor de constructie. Als dat lukt is een vervolgstap om in de toekomst te kijken of dit ook voor grotere constructieve objecten mogelijk is.
Onderzoek moet uitwijzen of de nieuwe duurzame keerwanden beter presteren op CO2-uitstoot, MKI, circulariteit en constructieve eigenschappen dan de huidige betonnen keerwanden. Maar ook qua levensduur, belasting en veiligheid.

Innovatiepartners

Naast Bosch Beton tekenden nog vier andere partijen het contract met ProRail. In de eerste fase onderzoeken de partijen de impact, haalbaarheid en economisch perspectief van de innovaties en stellen een plan van aanpak op voor de testfase.
De partijen produceren vervolgens ieder een proefkeerwand van 1 meter. Dit meterstuk gaat naar het laboratorium om diverse testen te ondergaan. Ook vindt een praktijktest van twee jaar plaats met de keerwanden op een station in Midden-Nederland. Dit moet in de zomer van 2022 gebeuren. In de laatste fase doen de succesvolste partijen een aanbod voor hun oplossing op een perron binnen het contract ‘Perrons Op Norm’ (PON).

Perrons Op Norm

Bosch Beton is al betrokken bij het ProRail-stationsproject ‘Perrons Op Norm’ waar wij voor diverse stations perronwanden (gaan) leveren. Hierin werken wij onder meer samen met Dura Vermeer, Wallaard Noordeloos en Van Ooijen Gouda. Speciaal voor dit project optimaliseerden wij de perronwand en stelden een nieuw duurzaam betonmengsel samen. De elementen zijn geheel volgens de nieuwste productspecificatie van ProRail gecertificeerd.
De perronwanden zijn dit jaar onder andere al toegepast in Hollandsche Rading, Soest, Soestdijk, Baflo, Brummen, Culemborg, Heeze, Lunteren en Lage Zwaluwe. In het weekend van 20 en 21 november zijn de stations in Rhenen, Veenendaal, Hoensbroek en Geleen aan de beurt.

Meer informatie

Voor meer informatie over onze samenwerkingsovereenkomst met ProRail kunt u contact opnemen met Erik Mulder, Accountmanager GWW Nederland, telefoon T +31 (0)342-441053 of via erik.mulder@boschbeton.com.

Lees ook
7 december 2020 – Bosch Beton werkt samen met Dura Vermeer aan ProRail-project ‘Perrons op Norm’
4 december 2020 – Bosch Beton toont MKI-waarde op keerwanden